ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ!
Пожежа – це та надзвичайна ситуація, у яку може потрапити кожна без виключення людина, до того ж будь-де: вдома, на виробництві тощо. Пожежа не дає часу на роздуми, вимагає дій – термінових, свідомих, грамотних.
Пам`ятайте!
Основні правила пожежної безпеки під час осінньо-зимового опалювального періоду
- нагрівальні частини електроприладів мають бути захищені від зіткнення з горючими матеріалами та встановлені на поверхні з негорючого матеріалу;
- температура зовнішньої поверхні електроопалювальних приладів у найбільш нагрітому місці в нормальному режимі роботи не повинна перевищувати 85°С;
- відстань від приладів електроопалення до горючих матеріалів і будівельних конструкцій, має становити не менше 0,25 м (якщо більша відстань не встановлена будівельними нормами або іншими нормативними документами);
- для попередження виникнення пожеж радимо не залишати опалювальні прилади без нагляду, навіть на короткий термін;
- якщо ж електроприлад загорівся, ні в якому разі не гасіть його водою, адже вода добре проводить електричний струм. Відключіть прилад від електричного живлення (наприклад, виверніть електропробки). Повідомте службу порятунку «101».
Дотримуйтесь!
Правил пожежної безпеки при користуванні пічним опаленням!
Очищення димоходів та печей від сажі потрібно проводити перед початком, а також протягом усього опалювального сезону, а саме: - опалювальних печей періодичної дії на твердому та рідкому паливі - не рідше одного разу на три місяця;
- печей та осередків вогню безперервної дії - не рідше одного разу на два місяця;
- кухонних плит та кип'ятильників - один раз на місяць.
Згідно правил пожежної безпеки в Україні:
- печі та інші опалювальні прилади повинні мати протипожежні розділки від горючих конструкцій, що відповідали би вимогам будівельних норм;
- підлога з горючих матеріалів повинна захищатися металевим листом розміром 0,7x0,5 м, що розташовується своїм довгим боком вздовж печі;
- на горищах усі димові труби і стіни, в яких проходять димові канали, повинні бути проштукатурені та побілені;
- димові труби будівель з покрівлями з горючих матеріалів повинні бути обладнані надійними іскрогасниками;
- золу і шлак, які вигрібають з топки, необхідно заливати водою та виносити в місця, спеціально для цього відведені. Не дозволяється висипати їх поблизу будівель;
- улаштування тимчасових печей (буржуйка) у приміщеннях не дозволяється.
Під час експлуатації пічного опалення не допускається:
- залишати печі, які топляться, без догляду або доручати нагляд за ними дітям;
- користуватися печами й осередками вогню, які мають тріщини;
- розміщати паливо й інші горючі речовини безпосередньо перед топковим отвором;
- зберігати незагашені вуглини та золу в металевому посуді, встановленому на дерев'яній підлозі або горючій підставці;
- сушити й складати на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали;
- застосовувати для розпалювання печей легко запалювальні та горючі речовини;
- використовувати для топлення дрова, довжина яких перевищує розміри топки; здійснювати топлення печей з відкритими дверцятами топки;
- закріплювати на димових трубах антени телевізорів, радіоприймачів тощо.
Для попередження виникнення пожеж радимо не використовувати саморобні обігрівачі. Не можна залишати опалювальні прилади без нагляду, навіть на короткий термін.
Проявляйте особливу пильність та обережність при використанні обігрівачів, газового і електричного обладнання та устаткування. Ретельно дотримуйтесь правил пожежної безпеки. Пам'ятайте: несправне пічне опалення, використання саморобних електрообігрівачів, паління у ліжку у нетверезому стані - основні причини пожеж та загибелі людей на них.
|