Останніми роками
реєструється значна кількість нещасних випадків, пов'язаних із вживанням
грибів. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення
важких металів, які містяться в грибах.
Основні причини отруєнь:
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно їстівних грибів;
- вживання застарілих або зіпсованих їстівних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть
білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників)
^
- нудота, блювання, біль у животі, посилене потовиділення;
- зниження артеріального тиску;
- судоми, мимовільне сечовиділення; проноси;
- розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.
^
- НЕ збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх, - якими б
апетитними вони не здавалися;
- НЕ збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових
пустирищах, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;
- ^ збирайте невідомих
грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у якої є потовщення -
"бульба"- обрамлене оболонкою;
- НЕ збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, застарілих , в'ялих, червивих
або ослизлих;
- ^ збирайте ніколи
пластинчаті гриби. Отруйні гриби маскуються під них;
- НЕ збирайте "шампіньйони" та "печериці", у яких
пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору;
- ^ порівнюйте зібрані чи
придбані гриби із зображеннями у довідниках - вони не завжди відповідають
дійсності;
- НЕ куштуйте сирі гриби на смак;
- НЕ лінуйтеся вдома ще раз перевірити принесені гриби, особливо ті, які
збирали діти - усі сумнівні сміливо викидайте;
-^ залишайте нижню
частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом - викиньте її;
- Не залишайте у маслюків та
мокрух на капелюшку слизьку плівку, ретельно промийте їх;
- ^ зволікайте із
кулінарною обробкою грибів в день збирання, інакше в них утворюється трупна
отрута;
- НЕ забудьте при обробці кип'ятити гриби 7-10 хвилин у воді, після чого
відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити;
- НЕ забудьте обов'язково вимочити або відварити умовно їстівні гриби,
які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний
сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку
шлунка;
- ^ пригощайте ні в якому
разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок;
- НЕ розчиняються у шлунку отруйні речовини грибів зеленушка,
синяк-дубовик та деякі інші. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та
викликає бурхливе отруєння;
- НЕ вживайте декілька днів підряд гриби, які досі вважались їстівними,
але містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх, також може статись
отруєння;
- НЕ зневажайте і суворо дотримуйтесь правил консервування грибів. Неправильно
приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання –
ботулізм;
вживайте гриби, які довго зберігалися, а обов'язково прокип'ятіть їх 10-15
хвилин.
УВАГА!
Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
"Усі їстівні гриби мають приємний смак".
"Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний".
"Усі гриби в молодому віці їстівні".
"Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів".
"Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в
каструлі є отруйні гриби".
Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є
отруйні".
"Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин".
"Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують
отруту в грибах".
^
- нудота, блювота;
- біль у животі, пронос ;
- симптоми з'являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду
гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості спожитих грибів;
- біль та напади нудоти повторюються декілька разів, а смерть настає через 5-10
днів-після отруєння;
^
- викличте швидку медичну допомогу;
- одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6
склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки;
- натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту;
- випийте активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть
чистими;
- після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцний чай; каву
або злегка підсолену воду, щоб відновити тим самим водно-сольовий баланс;
- покладіть на живіт і на ноги потерпілого грілки для полегшення стану;
- з'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні
заходи.
Забороняється:
- вживати будь-які ліки та їжу, алкогольні напої, молоко – це може прискорити
всмоктування токсинів грибів у кишковику;
- займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Запам'ятайте!
1. Не збирайте та не їжте гриби зовсім - без грибів можна прожити.
2. Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя
потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги. Краще недорахувати
кількох грибів у кошику, ніж поставити під загрозу здоров'я, а інколи й життя
своєї родини та своє власне життя.
3. Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях - магазинах,
теплицях, спеціалізованих кіосках; особливо уникайте купівлі на стихійних ринках.
4. Збирайте і купуйте тільки такі гриби; про які вам добре відомо, що вони
їстівні.
Заступник начальника 13 ДПРЧ ГУ
ДСНС України у Миколаївській області Галабан О.М.
|